logo

Pagrindinė darbo keitimo priežastis – didesnis atlyginimas

15.2.2018

cover image

Darbuotojams renkantis darbą pats svarbiausias kriterijus yra akivaizdžiai didesnis atlyginimas lyginant su esamu uždarbiu. Renkantis tarp skirtingų darbo pasiūlymų, didesnė finansinė nauda yra lemiamas apsisprendimo faktorius 63 procentams darbuotojų. Patrauklus darbo aprašymas yra antras pagal svarbą faktorius, priimant darbo keitimo sprendimą. Tiems, kurie yra patenkinti esamu uždarbiu, įdomesnis darbas yra stiprus motyvuojantis pokyčių faktorius. Tai susiję su trečiu svarbiausiu kriterijumi – įkvepianti bei palaikanti darbinė aplinka, kur darbuotojai gali maksimaliai išnaudoti savo žinias ir įgūdžius.


Šios išvados sudarytos iš naujausios tarptautinės darbuotojų apklausos atliktos Paylab.com (Lietuvoje - www.manoalga.lt, valdomas CV-Online). Pasitenkinimo atlyginimo ir teikiamų prioritetų apklausa buvo vykdoma 2017 metų Lapkritį ir Gruodį, o joje dalyvavo 41 321 respondentas iš 10 Europos šalių. Tai integruota Paylab Atlygio stebėsenos dalis, kuri reguliariai tikrina uždarbio ir darbuotojų elgsenos tendencijas.


Karjeros pokytis darbuotojui turi būti vertas to - ypatingai finansiškai

1.    Kokia man iš to nauda?

2.    Ar darbas, kurį noriu dirbti, bus pakankamai įdomus?

3.    Kokios yra mano galimybės realizuoti save tam tikroje aplinkoje?

Apibendrinant apklausos rezultatus, tai yra pagrindiniai klausimai, kuriuos darbuotojai pateikė kaip prioritetą. Renkantis iš daugybės darbo pasiūlymų, šiuos klausimus respondentai įvardijo dažniausiai. Karjeros pokytis darbuotojui turi būti vertas to - ypatingai finansiškai.

Trys iš dešimties darbuotojų darbą keistų dėl geresnių darbo santykių, lyginant su jų esama darboviete. Būtent šį kriterijų dažniau rinkosi moterys. Toks pat skaičius žmonių teigė, jog darbą keistų dėl karjeros perspektyvų. Dvidešimt aštuoniems procentams darbuotojų faktas, jog įmonė gali pasiūlyti lankstų darbo laiką yra svarbus faktorius. Ši nauda ypač svarbi moterims. Antroji grupė svarbių klausimų, svarstant darbo keitimą, apima:

1.    Su kuo aš dirbsiu ir kokio tipo darbo santykiai vyrauja?

2.    Kokias išskirtines galimybes turėsiu, siekiant asmeninio tobulėjimo ir augimo?

3.    Ar turėsiu laiko šeimai bei asmeniniams interesams už darbo ribų?

Atstumas iki darbo yra dar vienas svarus kriterijus įtraukiamas į bendrą sprendimo priėmimo procesą. Šis faktorius yra esminis elementas 18% apklaustųjų ir moterų dar kartą buvo šiek tiek daugiau (21% moterų lyginant su 16% vyrų). Maždaug 5% darbuotojų priima sprendimą pasiremdami specifine, nefinansine darbdavio pasiūlyta nauda. Įmonės vardo žinomumas ir prestižas dirbant būtent šiam darbdaviui yra svarbiausias 5% žmonių. Darbdavio žinomumas labiau rūpi žemesnės ir vidurinės (7.3%) bei aukštesnės grandies vadovams (8.4%). Retesni darbuotojų klausimai atrankos procese apima:

4.    Kiek truks mano kelionė iki darbo vietos?

5.    Kokias kitas nefinansines naudas siūlo darbdavys?

6.    Ar dirbti šioje įmonėje yra prestižas?

Paylab apklausa taip pat pastebi kaip darbuotojai vertina savo pajamas. Tik penktadalis darbuotojų Baltijos šalyse (Estija, Lietuva ir Latvija) ir ketvirtis Centrinėje ir Pietinėje Europoje (Čekija, Slovakija, Vengrija, Slovėnija, Kroatija ir Serbija) yra įsitikinę, jog gauna tinkamą atlygį už jų atliekamą darbą. Darbuotojai Suomijoje išreiškė didžiausią pasitenkinimą, kur kas antras darbuotojas yra įsitikinęs, jog jų pajamos yra pagrįstos.

Priešingai, kas antras darbuotojas Baltijos šalyse bei Centrinėje Europoje, savo pajamas vertina kaip nepakankamas už darbą, kurį jie atlieka. Darbuotojai Slovėnijoje ir Lietuvoje išreiškė didžiausią nepasitenkinimą atlyginimo atžvilgiu, šeši iš dešimties darbuotojų vertina savo uždarbį kaip nepakankamą. Darbuotojai Suomijoje išreiškė mažiausią nepasitenkinimą atlygiu, kur keturi iš dešimties jaučiasi gaunantys per mažą kompensaciją. Daugiau apie apklausos rezultatus skaitykite straipsnyje: https://www.cvonline.lt/blog/norite-didesnio-atlyginimo-keiskite-darba/



 Rita Karavaitienė

CV-Online LT, UAB marketingo vadovė

+370 620 373 35

[email protected]









Palyginkite atlyginimą Lietuvoje

Gaukite nemokamą suasmenintą atlyginimo palyginimą.

Palyginkite savo atlyginimą